Hoe kies ik: mijn moederbord

Game PC Processorkoeling kiezen

Game PC Processorkoeling kiezen

 

Om de gloednieuwe processor van je nieuwe game pc te koelen heb je natuurlijk ook een goede koeling nodig. Je wilt namelijk niet dat je pc gaat oververhitten als je midden in een potje zit. Wij leggen je uit wat belangrijk is bij het maken van je keuze.

Geen zinĀ om te lezen? Check de video:

 

Warmte

Met koelen haal je warmte weg van je game pc onderdelen. Het is namelijk niet zo dat er kou wordt geproduceerd. Er wordt namelijk warmte afgevoerd. Hoe goed je koeler presteert hangt af van het gebruikte materiaal door de fabrikant. Sommige metalen koelen namelijk beter dan andere. Ook is het belangrijk dat er een goede luchtstroom is. Tot slot bepaalt het koeloppervlak ook hoe goed het koelt.

Luchtkoeling

Een luchtkoeler bestaat uit vier basisonderdelen:

  • baseplate
  • heatpipes
  • fin stack / heat sink
  • ventilator(en)

Noctua NH-D15

Hoe groter de fin stack / heat sink, hoe groter het koeloppervlak.

Nog een interessant weetje is dat er zelf is in de heatpipes van een luchtkoeler vloeistof zit.

Waterkoeling

Bij een waterkoeling wordt de warmte van je processor natuurlijk afgegeven aan water. Dat water wordt door de ingebouwde pomp afgegeven aan de raditor(en) waarvan de warmte weer wordt weggeduwd door ventilatoren. Een radiator heeft vaak een groter koeloppervlak. Ook zitten ze op een plek waar meer ruimte is in je game pc behuizing. Een waterkoeling is niet per se beter dan een luchtkoeler. Het is namelijk zo dat je vaak een waterkoeling kan kopen voor de prijs van een luchtkoeler. Kijk wel goed naar de prestaties van beide om te weten wat de beste keuze is. Vaak zijn waterkoeling ook mooier verlicht en maken ze je pc minder vol.

Wat moet ik nu kiezen?

Ga je niet overclocken? Dan hoef je niet heel gek te doen. Een simpele luchtkoeler zal genoeg zijn om je game pc koel te houden. Wil je een goede balans tussen prijs en prestaties? Kijk dan in de prijscategorie tussen 60 en 100 euro.

Wil je met ons en andere pc fanaten praten over je keuzes dat kan dat op onze Discord Community!

Ben je benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk ze in onze super geavanceerde configuratoren:

Game PC IntelGame PC RyzenGame PC Skylake-XGame PC Threadripper

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *